Op dit moment krijgt de mens in 3,5 maand tijd dezelfde hoeveelheid informatie te verwerken als de vorige generatie tijdens hun hele leven. Uit onderzoek is gebleken dat de werkdruk de afgelopen 20 jaar enorm is toegenomen.

Onder invloed van high tech, sociaal media en overconsumptie verliezen we onszelf. Computers zijn overal, de telefoon zit aan ons oor gekleefd, we zijn altijd ‘on line’. We haasten en hollen om de volgende deadline te halen.

Inmiddels is bekend dat ruim 60 procent van het ziekteverzuim geen medische maar een psychische oorzaak heeft. Een grote groep mensen blijkt niet in staat te zijn om een juiste balans te vinden in de eisen die aan hen gesteld worden. Bovendien hebben zij moeite met het vinden van hun persoonlijke veerkracht om die druk het hoofd te bieden.

Zolang spanning en ontspanning met elkaar in balans zijn en elkaar regelmatig afwisselen is er niets aan de hand. Je kunt het vergelijken met een elastiekje. Een elastiekje kan heel lang meegaan, ook al wordt er aan getrokken. Als er maar een perioden van ontspanning is. Als je een elastiek te lang onder spanning zet, neemt na een tijdje de veerkracht af. De rek is eruit. Lichamelijk ontstaan er dan mogelijke jachtige gevoelens, RSI, burn-out, chronische vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, slaapproblemen, maagzweren en hart-vaatziekten. Geestelijk kan teveel stress verantwoordelijk zijn voor nervositeit, overspannenheid, depressie, burn-out en angststoornissen.

De balans tussen spanning en ontspanning is verstoord.

Wat is stresscounseling

Bij een stresscounselor wordt je niet gezien als patiënt maar als persoon. Onder begeleiding krijgt je inzicht in de problemen die je stress opgeleverd. Samen worden er doelen opgesteld om je stress te verminderen. Je krijgt advies en hulpmiddelen aangereikt om de gestelde doelen te behalen zodat je in het dagelijkse leven beter kunt functioneren.

Voor meer informatie kan je altijd mailen naar: vanessa@fysiostadvandezon.nl

Deel dit: