Manuele Therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarom kan een manueel therapeut in zijn behandeling ook gebruik maken van manipulatietechnieken. Een manipulatie is een passieve beweging van een botstuk, waarbij aan het einde van de van te voren gemeten bewegingsuitslag een bewegingsimpuls wordt toegevoegd met relatief weinig kracht en een hoge bewegingssnelheid over een relatief klein bewegingstraject. Dit gebeurt op een zodanig snelle en tegelijkertijd veilige wijze dat de patiënt geen kans krijgt reflexmatig tegen te spannen.

Tijdens een manipulatie kunnen een of meerdere “kliks” gehoord worden (kraken). Ook bij gezonde niet geblokkeerde gewrichten kunnen deze “kliks” gehoord worden.

Manuele therapie wordt vanuit hetzelfde verzekeringspakket vergoed als waaruit fysiotherapie vergoed wordt.

Wanneer naar de Manueel therapeut?

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • heupklachten.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

(bron: www.nvmt.nl)